Kraj kulture uglja i čelika RUHR 2010

                  Svečano otvaranje Ruhr 2010                               

               Jedna od tri ovogodišnje prestonice kulture, pored Istanbula i Pečuja je i Rurska oblast na zapadu Nemačke. Po prvi put organizacija ove prestižne manifestacije je dodeljena regionu , umesto jednom gradu,i za to postoji više razloga. Rurski basen je treća po veličini konurbacija u Evropi, odmah iza Londona i Pariza, rasprostire se na 4000 kvadratnih kilometara sa 53 urbana središta i gustom populacijom od 5,3 miliona ljudi.

          Veliki basen koji nakon decenijske eksploatacije rudnog bogatstva liči na površinu Meseca, je nadaleko poznat po dimnjacima, visokim pećima i gigantskim čeličanama Thyssen i Krupp, a daleko manje po svojim kulturnim sadržajima i ponudi. Zalihe ruda su u drugoj polovini XX veka istrošene a industrija u opadanju, i Rurska oblast sada ima potrebu da promeni sopstveni identitet kako bi i u budućnosti ponovo postala pristojno mesto za život. Pod sloganom "kultura kroz promene, promene kroz kulturu" otvorena je manifestacija Ruhr 2010 tokom koje će se odigrati oko 2500 različitih kulturnih događaja i 300 kulturnih projekata, koja ima za cilj da postane zamajac promene za čitav region i nakon 2010 godine. Centralna manifestacija otvaranja je održana na jednom od najvećih ugljenokopa na svetu Colferajn u Esenu koji je stavljen pod zaštitu Unesco-a kao deo svetske kulturne baštine. Industrijski kompleks za pranje uglja je pretvoren u novi muzej Rurske oblasti.  Tokom godine svake nedelje će se manifestacija seliti u jedan od 53 grada koji pripadaju basenu uspostavljajući nove veze među njima. Ambiciozan cilj organizatora je da se čitava oblast regeneriše i integriše u jedinstvenu  evropsku metropolu. 

           Mašinerija koja je tokom XX veka omogućila megalomanske poduhvate nacističke Nemačke a kasnije i stvaranje ideje o Evropskoj uniji kroz zajednicu uglja i čelika, je čini se definitivno zarđala i došlo je vreme za neke nove ideje. Devastirana prirodna sredina, zagađene reke i vazduh više nisu u modi i ogromni projekti ozelenjavanja i saniranja životne sredine su u toku. Jedan od najboljih primera je oživljavanje reke  Emscher koja je godinama služila kao kolektor otpadnih voda najjače industrije u Evropi.

                Bez obzira uspe li Rurska oblast da pronađe novi identitet u postindustrijskom dobu i ponovo postane pristojno mesto za život, sam pokušaj govori dovoljno o nužnosti promene. Rurski džin, sinonim za tešku industriju i eksploatatorski pristup prirodnim resursima je  na kolenima, ali uz malo sreće kraj kulture uglja i čelika  može postati uspešan začetak neke drugačije kulture u  budućnosti. 

 

Industrijski park pretvoren u klizalište
 

 


Unapred,unatrag i dalje

                   Kraj 2009-te je ujedno i kraj prve decenije XXI veka, veka koji je i dalje sinonim budućnosti iako smo evo već dobrih 10 godina u toj budućnosti. Dobrih , naravno uslovno rečeno, jer ako napravimo osvrt na glavne događaje poslednjih deset godina malo toga je zaista dobro, i budućnost o kojoj smo sanjali u XXI veku kao da nije bila spremna  da se pojavi. Ipak, cilj ovog posta je da nas uvede u praznično raspoloženje a ne da nam otkrije surovu stvarnost.  Zato sam izabrao  da napravim osvrt na najpozitivniji i po meni najznačajniji događaj/proces koji se nesmanjenom brzinom dešavao tokom čitave decenije, a to je, pogađate, internet. Internet koji smo upoznali devedesetih je tokom poslednje decenije evoluirao u web 2.0, koji nas je od konzumenata internet sadržaja pretvorio u izvore i kreatore tog sadržaja . Web je postao ljudskije okruženje.  Došlo je vreme za worholovskih 15 minuta slave, na blogu, you tube-u, myspace-u, vikipediji, svako je dobio mogućnost da lako  komunicira sa udaljenim ili zaboravljenim prijateljima uz pomoć Skype-a ili na Facebook-u . Mnoge prekinute veze su se obnovile, a još više novih je uspostavljeno, nekad sićušni peer-ovi na svetstkoj mreži su sve uočljiviji i uticajniji. 

                  Već smo se na sve to i navikli i zaboravili kako je to izgledalo nedavno. Zato preporučujem da posetite  web arhiv koji nas poput vremenske mašine vodi do samog osvita interneta kroz  arhivirane web lokacije po izboru. Tu  možete videti  kako je izgledao npr.  home page Google 1999-te ili BBC home page 1996. Wikipediju  u vreme dok je imala tek par hiljada  članaka ili MySpace kada je imao skromnih 2000 poseta ili surfovati webom kakav je nekada  bio kroz 10 milijardi arhiviranih web stranica od 1996-2008 godine.

 

                   Kažu da je sledeći korak na internetu real time, Google je već krenuo sa eksperimentalnom platformom za real time komunikaciju i kolaboraciju Google Wave (preview). Ne želim da Vam prenosim utiske kako to izgleda ako to niste još uvek isprobali obavezno probajte. I ovaj blog će u novu godinu ući sa nekim sitnim novinama, prva novina će biti redovan dodatak  e-mail "pretplatnicima" u vidu fragmenata, utisaka, linkova i ostalih zanimljivosti koje  želim da podelim , a koje opet  nisu za blog post. Uz malo sreće, družićemo se i na potpuno novoj blog platformi.

Prvi newsletter dodatak  je pozivnica na Google Wave.

 

  U Novoj godini umesto ideje o promeni, želim Vam promenu ideja!

 


Zavera činjenica

Collapse
 

                  Najnovije ostvarenje američkog dokumentariste Chris Smith-a,( poznatog po filmovima American Movie, Yes Men..) film nedvosmislenog naslova Collapse, u prvi mah ostavlja utisak još-jednog-u-nizu  filma namenjenog određenoj publici, sklonoj paranoji, senzaciji, katastrofama i teoriji zavere . Nije prvi put da se neko objavi sa svojom mračnom vizijom budućnosti, manje više uvek neko govori o kraju sveta, apokalipsi, sudnjem danu, sumraku civilizacije koja se po pravilu ne dešava ( aktuelan checkpoint 2012).

                 Ipak, ako pažljivo uđemo u kontekst ovog  filmskog portreta Michael Ruppert -a, kao intrigantnog medijuma  koji nam se obraća iz polumraka svog doma koji odaje utisak podruma, možda čak bunkera, sa jasnom porukom o izvesnom krahu civilizacije kakvu poznajemo, shvatamo da ovo ostvarenje nije jedno od mnogih. Ono što ga jasno izdvaja jeste logika, argumentacija i analitički pristup savremenim problemima i perspektivama. Kada priča već jednom krene Michael Ruppert prosto  dominira razumevanjem najkompleksnijih problema današnjice  poput energetskih, ekonomsko-finansijskih i populacionih. Narator se jasno ograđuje od teorija zavere uz opasku da se on  bavi jedino zaverom činjenica. 

                Sigurno je da će film izazvati protivrečne reakcije, sve  u zavisnosti sa kog aspekta pristupamo stvarnosti , tj. u kojoj fazi smo aktuelne agonije a po Michael-u to su sledeća stanja: poricanje-bes-izbegavanje-depresija-prihvatanje.  Samo bez panike, propast je nešto što se dešava po pravilu svim velikim civilizacijama. 

                    

               

                        


Ko govori u ime Zemlje?* (epilog Hopenhagena)

Visoke zvanice:
"Ostalo je manje od 24 časa. Ako nastavimo ovako, doživećemo neuspeh. Vreme radi protiv nas, i ako ne popustimo u svojim stavovima Kopenhagen će biti katastrofa za svakog od nas ". Nikolas Sarkozi, izvor AFP

"Ne smemo da dozvolimo da politika sitnih i sebičnih interesa spreči strategiju za spas čovečanstva. Za sve nas ne postoji jači nacionalni interes od zajedničke budućnosti planete". Gordon Braun, izvor Guardian

"Moramo da pokažemo da svet radi zajedno, kao što smo pokazali tokom ekonomske i finansijske krize. Molim Vas, da u ovom duhu zajedno radimo narednih 24 časa kako bi se sutra mogli sastati i pokazati da smo shvatili, ne može se živeti kao do sada. Svet mora da se promeni. Hajde da vredno radimo narednih 24 časa."
Angela Merkel, izvor Euronews.net

Nezvani gost- svedok  na konferenciji prerušen u novinara:
"Zaista se gnušam načina na koje su se stvari završile ovde. Ako pročitate sutra vest da je sporazum  postignut. To nije ni blizu onoga što je bilo potrebno i to je samo saučesništvo novinara koji će morati nekako da opravdaju protraćene dve nedelje. Nemamo međunarodni dogovor. I sada je zaista prekasno.."
Thom Yorke, Radiohead izvor blog radiohead.com/deadairspace
 
Epilog:
"Nije moguće rešiti problem na istom nivou svesti koji taj problem kreira"
Albert Ajnštajn
 
 
Thom Yorke na konferenciji u Kopenhagenu

 Ko govori u ime Zemlje? (odlomak)
 
 "Ljudska istorija  može se shvatiti kao lagano svitanje svesti o tome da mi predstavljamo članove jedne veće grupe. U početku je naša odanost bila posvećena nama samima i našoj užoj porodici, potom skupini lutajućih lovaca sakupljača, pa plemenu, malom naselju, gradu-državi, naciji. Proširili smo krug onih koje volimo. Sada smo organizovali ono što se skromno naziva supersile, koje obuhvataju grupe ljudi različitog etničkog i kulturnog porekla-grupe koje u izvesnom smislu rade zajedno, što svakako predstavlja humanizirajuće iskustvo koje doprinosti stasavanju karaktera. Ukoliko želimo da opstanemo, naša odanost se mora još više proširiti, kako bi obuhvatila svekoliku ljudsku zajednicu, čitavu planetu Zemlju. Većini onih koji se nalaze na čelu nacija ova pomisao se neće dopasti. Oni će zazirati od gubitka moći. Od njih ćemo se naslušati priča o izdajama i nelojalnosti. Ali, kako je to H.Dž.Vels jednom primetio u drugačijem kontekstu, izbor je ovde jasan: ili Vaseljena ili ništa.
 
"Posmatrano iz vanzemaljske perspektive, naša globalna civilizacija nalazi se na pragu da zakaže u najvažnijem zadatku sa kojim je suočena: da sačuva živote i dobrobit žitelja planete. Zar onda ne bi trebalo da budemo spremni da temeljito pretresemo, u svakoj naciji, mogućnosti preduzimanja velikih promena u okviru tradicionalnih načina na koje se rade stvari, korenitog prekrajanja ekonomskih, političkih i religijskih institucija?"
 
"Jer mi, naime, predstavljamo lokalno otelotvorenje Kosmosa stasalog do samosvesti. Počeli smo da razmišljamo o vlastitom poreklu: zvezdana građa koja umuje o zvezdama; organizovani skup deset milijardi milijardi milijardi atoma koji ispituje evoluciju atoma, dokučujući dugi put koji je, barem ovde, prevalila svest u toku svog nastajanja. Naša odanost pripada našoj vrsti i planeti. Mi govorimo u ime Zemlje. Obavezu da opstanemo ne dugujemo jedino sebi samima, nego u podjednakoj meri  i Kosmosu, drevnom i ogromnom, iz koga smo iznikli. "
 
Karl Segan, Kosmos 1980.g.
 


2009-Okom fotoreportera

                   Bližimo se kraju 2009.godine i to je povod da napravimo osvrt na važne događaje po kojoj će biti upamćena. Jedna od prvih retrospektiva 2009. je sa Boston.com/Big Picture bloga koji redovno pratim i koji je , čini se, nepresušan izvor odličnih novinskih  fotografija. Prvi deo retrospektive je objavljen 14. drugi i treći deo slede danas i sutra ( ukupno 120 fotografija). Ako volite dobru fotografiju tu je još i pregršt foto-postova (svaki od njih sa po tridesetak fotografija u pristojnom formatu) a za lakšu orijentaciju tu je i jednostavno pretraživanje arhive po tematskim oblastima i vremenu objavljivanja. Za svakoga po nešto, a za nas blogere lep primer kako to rade drugi. Želim Vam dobar surf i u narednoj godini!
 
BigPicture
 


«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 ... 20 21 22  Sledeći»