Minut nade

Tempus fugit landscape     Juče , 14.01 je  Doomsday Clock ili časovnik sudnjeg dana koji ažurira Bilten nuklearnih naučnika pomeren za 1 minut unazad, tačno vreme je sada 6 minuta do ponoći koja figurativno označava samouništenje civilizacije. Od 1947.g. časovnik je ažuriran   18 puta, a sve u skladu sa pomeranjima u odnosima između atomskih supersila, svet je bio  2 minuta do ponoći 1953, 3 minuta do ponoći 1984.u jeku Hladnog rata, pa do 17 minuta posle ponoći na kraju trke u naoružavanju početkom devedesetih.
 Nedavno su pored opasnosti opšteg nuklearnog rata u portfolio rizika uključene i klimatske promene inicirane ljudskom tehnologijom kao i nanotehnološka dostignuća.
                Najnovije pozitivno pomeranje časovnika članovi borda obrazlažu svetskom kolaboracijom na smanjenju nuklearnog arsenala i stidljivim koracima ka ublažavanju klimatskih promena. Pomeranjem za samo jedan minut unazad žele da istaknu da je mnogo više potrebno učiniti da bi se pretnja otklonila i da u ovom trenutku jedino postoje razlozi za nadu u pozitivan razvoj događaja.  
                Juče je pokrenut i blog na adresi www.turnbacktheclock.org koji će pratiti nove ideje,inicijative i događaje koji mogu uticati  na naučne i političke krugove u kreiranju sigurnije budućnosti. Ideja autora je da oforme  pokret, zajednicu naučnika i građana posvećenih ovom cilju. Sasvim dovoljno da uđu na listu web destinacija.
 
Podesimo časovnike i budimo u toku ;) It is too late to be a pesimist.


2009-Okom fotoreportera

                   Bližimo se kraju 2009.godine i to je povod da napravimo osvrt na važne događaje po kojoj će biti upamćena. Jedna od prvih retrospektiva 2009. je sa Boston.com/Big Picture bloga koji redovno pratim i koji je , čini se, nepresušan izvor odličnih novinskih  fotografija. Prvi deo retrospektive je objavljen 14. drugi i treći deo slede danas i sutra ( ukupno 120 fotografija). Ako volite dobru fotografiju tu je još i pregršt foto-postova (svaki od njih sa po tridesetak fotografija u pristojnom formatu) a za lakšu orijentaciju tu je i jednostavno pretraživanje arhive po tematskim oblastima i vremenu objavljivanja. Za svakoga po nešto, a za nas blogere lep primer kako to rade drugi. Želim Vam dobar surf i u narednoj godini!
 
BigPicture
 


Mimikrija

kamuflaža

                 Na rubu šume, pokraj autoputa u blizini holandskog grada Bloemendaal-a postoji antenski  stub mobilne telefonije kamufliran  u bor !?! Ovaj antenski stub nije prirodan, u najboljem slučaju to je predstava prirode. To je ilustracija prirode, poput naslikanih pejzaža koji vise na zidovima iznad sofe. Da li još uvek imamo izvorni doživljaj prirode? Ili smo samo okruženi njenom predstavom?

                U Holandiji svaki kvadratni metar zemljišta je kreacija ljudske ruke, prave prirode više uopšte nema. The Oostvaardersplassen, jedan od najznačajnijih prirodnih rezervata je pre nego što je zemljište raskrčeno, bio industrijska zona. Čak i "zeleno srce" najgušće naseljenog dela Holandije je zapravo, srednjevekovna industrijska oblast, na kojoj su se uzgajali buseni trave. Naši rezervati prirode, su zapravo rezervati kulture oblikovani ljudskom rukom. " Bog je stvorio svet, sa jednim izuzetkom. Holanđani su ga za sebe stvorili sami "  kako je Volter zapazio još u  XVIII veku...

           Odlomak veoma  zanimljivog  eseja Koert Van Mensvoort-a Prava priroda nije zelena(Real Nature is not Green) u kom autor pokušava da nacrta varljivu  granicu između kulture i prirode u postindustrijskom dobu. Ne razvija se samo čovek i ljudsko društvo delujući na prirodu, priroda takođe uzima učešće u promenama na neočekivane načine. 

 preuzeto sa http://www.nextnature.net/

          


4 mala ćuka

                   Ako se neko još seća posta  Posleponoćne web destinacije(samo za noćobdije) , ovo je dodatak. Evo tajanstvenog junaka naše priče, ćuka,  u potpuno novom i neočekivanom izdanju. Ne želim da Vas previše zadržavam jer ovo morate da vidite, ova četiri ptića su maštovitija i od najmaštovitijih animiranih likova Pixar produkcije.

 

 

 

               Zapravo, i mala sova, ćuk spada u ugrožene vrste, preti im nestanak. Razlog je banalan, ćuk svoja gnezda pravi u starim deblima  koja se uređivanjem šumskih oblasti uklanjaju. Pa ako baš živite  negde gde još ima ćukova, možete vrlo jednostavno da im pomognete da se održe. Potrebno je samo napraviti jednostavnu drvenu kućicu  i okačiti o drvo, naravno po nacrtu ljudi koji su istraživali navike i ponašanje ove neobične i veoma korisne ptice. Ta kućica izgleda ovako, po ovoj skici su već postavljene kućice u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri.

 

  Detaljnije uputstvo sa pravljenje i postavljanje ovakve kućice možete pronaći na stranici   http://www.wild-serbia.com/projekat_sumska_sova.html

 


Ovoga puta će to biti LIČNO...

Novi film Michael Moore-a "Capitalism A Love Story" čija je premijera najavljena za 02.10.2009. predpremijerno je prikazan na filmskom festivalu u Veneciji. Ovoga puta  pod kritičkom lupom  Michael Moore-a je ništa manje nego vladajući vid društvenog uređenja, kapitalizam. Zaključak ovog dvosatnog dokumentarnog ostvarenja  je "Kapitalizam je zlo, a zlo se ne može kontrolisati."  Onima koja ova gola činjenica nije doprla do svesti, neka se opuste i pripreme za sahranu  ove ideološke ljubavi. Ako je verovati teaser-u, ovoga puta će to zaista biti LIČNO. 
 

 


1 2 3  Sledeći»