Pozajmljeni život

                  Mnogo toga se čini i može, ipak...jedno  se ne može. Ma koliko se trudio ,čovek ne može svoj život učiniti bogatijim nego što jeste. Tvoj život, svaki i svačiji život nije moguće oplemeniti i poboljšati, utilizovati, niti mu dodati gram nove vrednosti koje baš svako stvorenje što mrda već u sebi nema.U svakom sićušnom deliću zrna već klija neko seme.

                  Današnji trenutak ne možeš odložiti i pohraniti negde da ponovo zablista, ako zatreba, sutra. Na istom mestu sutra, već zjapi praznina. Svaki pokušaj da sačuvamo i zadržimo  neku nama naročitu vrednost i otrgnemo je od života je najsigurniji način da je zauvek izgubimo.

                 Ne može se, dakle,  ni uzajmiti od života baš nimalo, da nam se nađe ...avaj osiromašiti taj isti život se itekako može. Gotovo da ništa nije toliko lako, to umeju i rade gotovo svi ...svaki dan. 


Seks, laži i video CV

                Ako ste nezaposleni i ujedno besposleni evo mesta da okačite svoj video cv i stupite u željeni kontakt sa potencijalnim poslodavcima. Upoznajte ih sa svojim dragocenim radnim iskustvom, veštinama i ličnim kvalitetima i afinitetima. Objektivno predstavite vaš govorni i pismeni nivo engleskog jezika i neizostavno nabrojite šta sve umete sa MS office paketom i internetom. Naglasite da posedujete vozačku dozvolu b kategorije, da ste odslužili vojni rok i uverite ih da vas  niko krivično ne goni. Impresionirajte ih mukotrpno stečenim diplomama i zvanjima, dodajte i koju licencu, sertifikat i kurs knjigovodstva sa NU Božidar Adžija, ko šta ima i može . Ukratko se osvrnite na vaše šarenoliko radno iskustvo u trgovini na poziciji prodavca, u prodaji polisa životnog osiguranja, Avona i Oriflejma, rad na instalaciji i održavanju kućnih računara, u igraonicama i kladionicama . Istaknite i koje zvučno ime gde ste volonterski službovali ili pohađali stručnu praksu, to ostavlja utisak. Neobavezno nabacite i koji plemenit hobi i lične kvalitete , prećutite bračni status i poneko dete.

Važno!!! Sve mora da ključa od želje za učenjem, napredovanjem, usavršavanjem, timskim radom  i pozitivnom atmosferom. Ne dozvolite da bilo ko posumnja da potajno očekujete naknadu za rad, razume se da će vam već nešto velikodušno udeliti.

               Najvažnije na kraju pokažite iskrenu  nadu da će se neko od tih prestižnih, uglednih, renomiranih firmi umilostiti da vas  pozove na razogovor, ako ništa drugo ono bar da malo pred njima šenite uživo. Podignite glavu, udahnite duboko, mislite pozitivno...Biće posla!

               Evo baš pre neki dan se sastao novi   socio-ekonomski savet  od premijera, tajkuna  i lojalnih sindikalista da  pažljivo i na miru razmotri sve vaše aplikacije i kurikulume. Nije teško pogoditi ko je kome ,a povodom vašeg slučaja, primio i izrazio iskreno saučešće koje se prigodno nastavilo danom žalosti. Sastanak je već proglašen istorijskim a poruka je sledeća:
 
                  Kao stvoreni ste za poslove o kojima sanjate, imamo vas u bazi. U međuvremenu ostanite u svojim kućama i provežbajte još malo cv, dramatizujte sa ukućanima intervju za posao i najbitnije,  ne izlazite na ulicu bez preke potrebe.
                
 
 


Sat za našu planetu ili razum u mraku

Danas je globalno obeležen Sat za našu planetu, i neznalice su imale priliku da pokažu prigodno saosećanje za ekološke nevolje u kojima se planeta našla. Plemenito, simpatično, dirljivo  i besmisleno.Budimo realni, planeta nije u nevolji ,  ona će postojati i kada nas jednom ne bude. Radi se o nama, i ako neko zaslužuje iskreno saosećanje i saučešće , onda smo to mi sami.  Mi smo u nevolji, zajedno sa onima koji u mraku pronalaze zgodnu simboliku. Ono što ste se spremili da ovim povodom  poručite planeti, poručite sebi. Manite se sentimentalnosti, upalite sva svetla razuma, ako ikako možete, pretvorite se u svetionik.

 

svetionik

 

 


Deponija

Ljudska fantazija o vampirizmu ili vera u uskrsnuće u osnovi imaju jednu te istu predstavu, ustajanje iz groba. Nema izgleda da će neko uskoro uspeti da dokaže originalnost ideje i ostvari autorska prava, pa nam ostaje da večito  laviramo između prokletstva i obožavanja u  metežu dobra i zla. Svet oko nas je ta  deponija na kojoj  skupa  pohranjujemo svoje nade i sahranjujemo strahove jer druge deponije nemamo. 


Memento

 

Philosopher in meditation Rembrandt
                  

                Sloboda je poput tvrdog poroka, čiji se tragovi ne brišu lako.  Njeno svetlucanje u našem biću nikada ne gasne, u spomen na tren u kom smo bili.

                Sloboda je pamćenje, inače o njoj ne bismo mogli imati  nikakvu  ideju, a zemaljski dani i  služenje bi nam onda  bili lakši.

               Zatočeni,  ostaje nam da se slatko sećamo i sanjamo , koprcajući se doveka u toj neporoznoj, plemenitoj, ljudskoj, slobodoljubivoj  težnji. Ne da se čoveku ni dopreti , ni odupreti.