Posleponoćna web destinacija (samo za noćobdije)

                   Za sve one koji se noćas suočavaju sa nesanicom, ili  pripadaju rodu noćobdija mislim da imam prirodno rešenje da utonu u san ili da im iskustvo nespavanja  bude barem prijatnije, ako ne i ispunjeno izvesnim smislom. Ovo je noćni post, pa preporučujem svima koji su na ovu stranicu nabasali tokom dana da je odmah napuste, da ne troše dragoceno internet vreme.  Glavnog aktera kome je posvećen retko se viđa na dnevnoj svetlosti, retko se viđa u sumrak, a sve ređe čuje noću. Noćobdije već predpostavljaju da ćemo večeras posetiti skriveno internet stanište njihovog zaštitnika i saputnika kroz sitne sate i gustu noć...njeno veličanstvo sovu ćuka.    Keulemans Laughing Owl.jpg       

  Kroz istoriju i kulturu brojnih naroda sove su oduvek izazivale strahopoštovanje, nema mnogo stvorenja kojima se pripisuju tako različita i kontradiktorna značenja. Sove izazivaju i stah i divljenje, prezrene su i obožavane, neki narodi ih vide kao mudre a neki   kao zloslutne. Često ih povezuju sa određenim kultovima, veštičarenjem i šamanizmom, ritualima rođenja i smrti, do predviđanja vremenskih prilika. Zajedničko za sva ova verovanja je da datiraju, od osvita čovečanstva traje fascinacija čoveka ovim noćnim bićima.

U ranoj indijskoj kulturi, sove smatraju mudrim i korisnim, njima se pripisuju proročke moći. Slično su predstavljene i u grčkoj mitologiji i verovanju kao  i u Ezopovim basnama. Inače  neveseli srednji vek u Evropi im donosi novo značenje pa se sova smatra saradnikom veštica i stanovnikom, mračnih, pustih i grešnih mesta. Samo njeno misteriozno pojavljivanje noću, kada se ljudi osećaju bespomoćnim , jer ne vide, i njen pomalo jeziv zov izazivaju slutnju i predosećanje loših događaja  ili da je samo zlo u fizičkoj  blizini. U XVIII veku zoolozi se bave proučavanjem ovih ptica, pa se i veo misterije oko ovih ptica delimično razotkriva. Tokom XX veka, sujeverje vezano za ove noćne ptice nestaje a sova ponovo postaje simbolom mudrosti.

Otus Scops

Ćuk, pripada najbrojnijem rodu sova (Otus Scops) koji je veoma poznat po svojoj noćnoj pesmi, koja se ponavlja u razmacima od tri sekunde tokom toplih letnjih noći . Malo ko zna kako zapravo ćuk izgleda  a to je mala sova težine oko 90 grama, i raspona krila do 55-60 cm. To je i jedina sova sa "ušima" (otuda izražen sluh:) Perje je pepeljasto i prošarano. Ćuk je selica i zimuje u Africi, ali i na Mediteranu. Na žalost i ćuk je ugrožena vrsta , pretpostavljam da je svetlosno zagađenje jedan od glavnih krivaca.

Zov ćuka u letnjoj noći više nije ni u mom životu redovna pojava, pa me je nostalgija odvela u ono skriveno stanište s početka priče a to je www.owlpages.com gde možete naći galerije slika po vrstama sova i bogatu  galeriju zvukova, gde se ponovo čuje originalni zov ćuka. 

Prijatna noć!

 

 

 

                   


Revolucija niče u dvorištu

Uzgajati hranu je veoma opasno zanimanje, možda i najopasnije zanimanje na planeti,jer....opasno je biti  slobodan..

 

 "U savremenom društvu  uzgajanje hrane za sopstvene potrebe je postalo ekstremno, a to je istinski delotvoran protest, koji može srušiti moć kompanija.  U harmoničnom procesu rada u prirodi, mi činimo ključnu stvar da promenimo svet oko nas.... menjamo sebe."             Jules Dervaes

 Više o revoluciji koja niče u dvorištu na   http://www.pathtofreedom.com/

One of these days....one of these days.. :)

 


Morning Glory Clouds

 

Morning Glory clouds

 

             Niko pouzdano ne zna šta izaziva ove dugačke, neobične cevaste oblake. Niko nije siguran. Ovi oblaci poznati kao Morning Glory rastežu i do 1000 km na visinama do 2 km. Iako se povremeno pojavljuju na različitim meridijanima, iznad Burketown-a, Queensland Australia javljaju se svakog proleća. Ovi oblaci i vazduh koji ih okružuje izazivaju opasnu turbulenciju aviona koji uzleću. Dostižu brzinu od 60km/h praćeni slabim vetrom.

             Fotograf Mick Petroff fotografisao je Morning Glory oblake iz svog aviona blizu zaliva Carpentaria u Australiji.


via The Daily Galaxy: Great Discoveries Channel


DNK kod na internet radiju

        Dvoje mladih  naučnika iz Nemačke Katrin Bierkardt (biotehnologija) i Jens Bierkardt (elektroinženjer) su pokrenuli interesantan off projekat reprodukcije ljudskog genoma na internet radiju. Kako kažu, na ideju su došli lako nakon što su napravili sliku (slika ispod) ljudskog DNK koda, sada je preostalo samo vizuelnu informaciju pretvoriti u zvuk.

 

Hromozom 1

 

 

        Projekt je neprofitan i kako kažu autori, želeli su samo da podele svoja interesovanja sa drugima i da novim načinom prikazivanja otvore put za novo razumevanje DNK koda.  Iako smo naučili "sva slova" DNK  još uvek nismo u stanju da "čitamo" jer ne razumemo smisao kombinacija.

        Kalkulacija kaže da će za reprodukciju kompletnog koda biti potrebno čitave 23.5 godine, trenutno "svira" hromozom 1, a ovo što vidite ispod nisu ekvilajzeri već ideogrami-šematske predstave hromozoma. Uživajte na svoj način, i pažljivo "ko maštom ratuje, u maštu tone.."* S.Lem

 

          


Evropa planira da crpi energiju iz Sahare

 

        Grandiozan projekat snabdevanja evropskih potrošača energijom proizvedenom u saharskoj pustinji će verovatno ugledati svetlost dana ranije nego što su i najveći zagovornici solarne energije očekivali.

         Prema Süddeutsche Zeitung-u, grupa 20 velikih nemačkih kompanija, predvođena kompanijom za reosiguranje Munich Re, Siemens-om, Deutsche Bank-om i RWE, su odlučni da uđu u projekat Desertec vredan 400 milijardi €. Ukoliko se plan ostvari, predviđena mreža ogromnih solarnih elektrana duž Severne Afrike  će do sredine veka, proizvoditi do 15% ukupnih  energetskih potreba Evrope.

 Već narednog meseca, grupa planira da osnuje konzorcijum koji će ispitati tehničku  i finansijsku izvodljivost projekta. Za studiju je potrebno dve do tri godine, po rečima člana borda Munich Re Torsten Jeworek-a.

 Ideja smanjivanja zavisnosti Evrope  od fosilnih goriva i nuklearne energije putem  iskorišćavanja  solarne energije Sahare je  poznata od ranije, ali su ogromni troškovi, nerešeni tehnički problemi i politička stabilnost ciljanog regiona odlagale realizaciju za budućnost.

 Nemačka grupa planira da okupi i uključi u projekat privatne i javne partnere u Evropi, Severnoj Africi, a moguće i na Srednjem Istoku. Ključna činjenica da ogromna Saharska pustinja godišnje primi daleko više energije nego što čovečanstvo potroši, je dovoljno ubedljiva . Kada bi samo deo te energije bio iskorišćen za stvaranje električne energije to bi lako zadovoljilo tražnju i Evrope i Afrike.

 Stranka zelenih u Nemačkoj pozdravlja plan. Hans-Josef Fell, portparol za energiju je tim povodom izjavio­: " Ako Munich Re i RWE urade nešto razumno u pravcu promene, nama će biti drago. Dobru ideju nećemo dovoditi u pitanje, samo zato što su u nju uključeni pogrešni ljudi."

 Quirin Schiermeier,  preuzeto sa  blogs.nature.com