Mimikrija

Objavljeno 27/11,2009

kamuflaža

                 Na rubu šume, pokraj autoputa u blizini holandskog grada Bloemendaal-a postoji antenski  stub mobilne telefonije kamufliran  u bor !?! Ovaj antenski stub nije prirodan, u najboljem slučaju to je predstava prirode. To je ilustracija prirode, poput naslikanih pejzaža koji vise na zidovima iznad sofe. Da li još uvek imamo izvorni doživljaj prirode? Ili smo samo okruženi njenom predstavom?

                U Holandiji svaki kvadratni metar zemljišta je kreacija ljudske ruke, prave prirode više uopšte nema. The Oostvaardersplassen, jedan od najznačajnijih prirodnih rezervata je pre nego što je zemljište raskrčeno, bio industrijska zona. Čak i "zeleno srce" najgušće naseljenog dela Holandije je zapravo, srednjevekovna industrijska oblast, na kojoj su se uzgajali buseni trave. Naši rezervati prirode, su zapravo rezervati kulture oblikovani ljudskom rukom. " Bog je stvorio svet, sa jednim izuzetkom. Holanđani su ga za sebe stvorili sami "  kako je Volter zapazio još u  XVIII veku...

           Odlomak veoma  zanimljivog  eseja Koert Van Mensvoort-a Prava priroda nije zelena(Real Nature is not Green) u kom autor pokušava da nacrta varljivu  granicu između kulture i prirode u postindustrijskom dobu. Ne razvija se samo čovek i ljudsko društvo delujući na prirodu, priroda takođe uzima učešće u promenama na neočekivane načine. 

 preuzeto sa http://www.nextnature.net/

          


Komentari

Polje za unos komentara