Minut nade

Objavljeno 15/01,2010

Tempus fugit landscape     Juče , 14.01 je  Doomsday Clock ili časovnik sudnjeg dana koji ažurira Bilten nuklearnih naučnika pomeren za 1 minut unazad, tačno vreme je sada 6 minuta do ponoći koja figurativno označava samouništenje civilizacije. Od 1947.g. časovnik je ažuriran   18 puta, a sve u skladu sa pomeranjima u odnosima između atomskih supersila, svet je bio  2 minuta do ponoći 1953, 3 minuta do ponoći 1984.u jeku Hladnog rata, pa do 17 minuta posle ponoći na kraju trke u naoružavanju početkom devedesetih.
 Nedavno su pored opasnosti opšteg nuklearnog rata u portfolio rizika uključene i klimatske promene inicirane ljudskom tehnologijom kao i nanotehnološka dostignuća.
                Najnovije pozitivno pomeranje časovnika članovi borda obrazlažu svetskom kolaboracijom na smanjenju nuklearnog arsenala i stidljivim koracima ka ublažavanju klimatskih promena. Pomeranjem za samo jedan minut unazad žele da istaknu da je mnogo više potrebno učiniti da bi se pretnja otklonila i da u ovom trenutku jedino postoje razlozi za nadu u pozitivan razvoj događaja.  
                Juče je pokrenut i blog na adresi www.turnbacktheclock.org koji će pratiti nove ideje,inicijative i događaje koji mogu uticati  na naučne i političke krugove u kreiranju sigurnije budućnosti. Ideja autora je da oforme  pokret, zajednicu naučnika i građana posvećenih ovom cilju. Sasvim dovoljno da uđu na listu web destinacija.
 
Podesimo časovnike i budimo u toku ;) It is too late to be a pesimist.


Komentari

Polje za unos komentara