Srećno, gospodine Kaminski!

          Kada se Nil Armstrong po prvi put spustio na površinu meseca, izjavio je da je to mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo. To je izjava koja je zauzela svoje mesto u ljudskoj istoriji. Međutim, istom prilikom izjavio je još nešto, što je godinama nakon tog događaja ostalo nekom vrstom enigme. Sa površine meseca uputio je i jedan ličnu poruku  : "Srećno, gospodine Kaminski".

             Javnost je dugo nakon toga bezuspešno  pokušavala da sazna više o tome ko je taj misteriozni gospodin i  čime je zaslužio toliku čast, da bude javno pozdravljen sa tako visokog mesta. Armstrong je po povratku na površinu zemlje  takođe uporno ćutao. Javnost je u jednom trenutku bila toliko intrigirana tim slučajem da se i CIA uključila u istragu. Naime, moguće je da je to šifrovana poruka za nekog ruskog špijuna, i razvila se čitava hladnoratovska teorija zavere oko slučaja. Ipak, moralo je proći par decenija pre nego je Armstrong konačno odlučio da podeli sa svima svoju tajnu.

         Elem, kada je Nil bio još sasvim mali, kao i sva ostala deca popodneva je provodio u igri. Jednom prilikom u žaru igre, lopta je odletela u dvorište njegovih tadašnjih suseda, gospodina i gospođe Kaminski. Dok je tražio loptu ispod prozora njegovih suseda zatekao se u sred rasprave koja se vodila u njihovom domu. Naime, po svemu sudeći gospodin Kaminski je pokušavao da nagovori svoju dragu na oralni seks.  Uvređena i uznemirena ona je tom prilikom izjavila nešto što je Nil pamtio kroz čitav svoj život:

 "Znaš kada ću staviti tu tvoju prokletu stvar u svoja usta ?  Znaš li kada? KADA KOMŠIJIN MALI ODLETI NA MESEC !!!!"

 

 

 

 

 

 

Sačuvaj drvo, listaj blog !

 


Pareto princip ili kad život nije fer

  Jedna teorija, nastala još krajem XIX veka od strane italijanskog naučnika Vilfredo Pareta,  još uvek pleni pažnju kako pristalica tako i onih koji to nisu. Jedni nastoje da  umanje, drugi opet  preuveličavaju njen značaj.  Dok je jedni smatraju zakonom koji je univerzalno primenjiv, drugi nalaze mnogo argumenata koji treba da potvrde da je reč o nečemu što je nemoguće praktično dokazati ni upotrebiti.

Pareto zakon, Pareto princip ili  Princip 80/20 u svojoj suštini glasi da manji deo uzroka, inputa ili napora (20%)  kreira veliki deo  posledica, outputa ili rezultata(80%). (Dalje)


I polovi u tranziciji ?

             Privukao mi je pažnju jedan novinarski članak koji izveštava o novoj teoriji seksualne evolucije koja predviđa da je seksualna perspektiva čovečanstva biseksualnost. Već sam naslov  Budućnost  je biseksualnost je dovoljno intrigantan.                                                                                    

             Elem, polovi i odnosi među polovima su u nekoj vrsti tranzicije , institucija braka je u velikoj krizi (barem u zapadnom delu civilizacije). Svet koji smo promenili ubrzanim razvojem i tehnološkom revolucijom je krenuo da menja i preoblikuje  nas. Po italijanskom teoretičaru u pitanju je evolutivna promena. Postepenom promenom civilizacijskog položaja i uloge muškarca i žene, neminovno dolazi i do promene u njihovom međusobnom odnosu. Promena se ne odvija samo na psihološkom već i fiziološkom nivou ( zabeležena je tendencija pada nivoa testosterona i estrogena kao posledica savremenog načina života). (Dalje)


«Prethodni   1 2 3 4