Biokolonizacija-Transgenetske biljke i životinje

Objavljeno 13/04,2010

                Prethodno objavljeni  članci:
 
             Svinja br.6707 je trebalo da bude superioran  proizvod, u pogledu tova, veličine, i kvaliteta mesa. Verovalo se da će ona inicirati tehnološki skok u stočarstvu kao jedna od prvih visokotehnoloških životinja koja može da omogući revoluciju u poljoprivredi i proizvodnji hrane. Istraživači američkog ministarstva za agrokulturu su usadili ljudski gen koji reguliše rast u embrion svinje. Osnovna ideja je bila da se umetanjem ljudskog gena rasta stvori nova vrsta svinje koja će rasti  više i brže od bilo koje već postojeće.

             Na iznenađenje bioinženjera, ljudski gen je izazvao promene u metabolizmu svinje na nepredviđen i nesrećan način. Transgenetska svinja pod brojem 6707  je tragikomična kreacija, neobična razroka nakaza, prekomerno maljava, sa hroničnom kostoboljom, koja jedva da se uopšte uspravila na svojim nogama. Mizerni rezultat napora  nauke uz odsustvo etike.

            Uprkos takvom neuspehu, istraživači širom sveta i dalje eksperimentišu stvarajući hiljade transgenetskih nakaza poput svinje br.6707. Usadili su već dvadesetak različitih ljudskih gena u ribe, glodare i sisare. Vremenom je nastao čitav transgenetski stočni fond na oglednim dobrima u Americi. Šaran, som i pastrmka su modifikovani sa brojnim genima kako ljudskim tako i genima glodara, domaćih životinja u cilju podsticanja rasta i reprodukcije. Istraživači su primenili tehniku ćelijskog  sjedinjavanja na ovcama i kozama i stvorili zapanjujuće kreature sa glavom nalik kozi a telom nalik ovci. Kokoškama je uklonjen genetska osobina kvocanja, kako bi se podigla produktivnost u nošenju jaja.

           Genetski inženjeri u Americi i Kanadi su osvojili tehniku kloniranja sisara. Uprkos nuspojavama, biotehnolozi se ne ustručavaju u potrazi za "savršenom" svinjom, ovcom ili kravom na koju će steći patentno pravo.

            Pored životinja koje se koriste u ljudskoj ishrani, korporacije takođe takođe patentiraju i testiraju brojne biljke koje se koriste u ishrani sa jedinstvenim genetskim kombinacijama. Dinje sa različitim bakterijskim i virusnim modifikacijama, krompir sa genima kokoške, paradajz sa genima list ribe i biljke duvana, kukuruz sa genima svica a pirinač sa graškom. Najvećim delom ove biljke su genetski izmenjene da bi povećale prinos i produžile upotrebljivost ili olakšale transport i skladištenje. Doslovno ni jedna od ovih genetskih promena nije izvršena u cilju poboljšanja hranljivosti.

                  Jednako kao i kod genetski modifikovanih životinja, puno je razloga za zabrinutost zbog genetski modifikovanih biljaka. Pretnja biološkog zagađenja zahteva neodložnu reakciju. Kada stotine ( uskoro hiljde)  novih, genetski modifikovanih biljaka izađu iz laboratorije u prirodno okruženje lako može doći do ekološkog pustošenja. Naučnici porede rizik puštanja genetski modifikovanih biljaka u prirodno okruženje sa ubacivanjem egzotičnih vrsta na tle Severne Amerike. Iako su se neke vrste prilagodile ekosistemu, nekoliko njih je napravilo nepopravljivu štetu ekosistemu. U jednoj studiji stotinu stručnjaka i naučnika koji se bave problemima životne sredine su upozorile da  nesavesna i nesmotrena upotreba genetskog inženjeringa može naneti nesagledivu štetu ekologiji čitave planete.

                  Takođe tu su i potencijalni rizici po ljudsko zdravlje. U maju 1992 FDA ( US Food and Drug administration) je odobrila upotrebu   hormona rasta bikova na kravama muzarama kako bi krave davale više mleka. Injekcija hormona rasta, koju proizvodi Monsanto, nije samo narušila zdravlje krave već je promenila sastav mleka dodajući mu značajne količine hormona i antibiotika. Opasno  mleko nije označeno i pored SAD prodaje se u mnogim zemljama sveta,Rusiji,Meksiku,Indiji itd. Postoje sumnje da je i upotreba genetski modifikovanog paradajza koji je pušten u prodaju(proizvođač Calgene) opasna jer sadrži izvesni gen otporan na antibiotike koji može preneti otpornost na uobičajene antibiotike koji se koriste u lečenju dece.

                  Trka u kreiranju, patentiranju i upotrebi genetski modifikovanih biljaka i životinja takođe može imati razoran efekat na male farme širom sveta. Samo velike monokulturne farme će moći da se izbore sa povećanim troškovima uzgajanja genetski modifikovanih organizama i fluktuacijom cena koje stvara povećan prinos i zasićenje tržišta. Štaviše, nove tehnologije kloniranja biljnog tkiva mogu u potpunosti da iskorene gajenje pojedinih biljnih kultura. Jedan ekonomista je primetio :
 Biotehnologija će po svemu sudeći, postati dominantna u narednim decenijama, i njen uticaj će rasti ne samo u poljoprivrednom sektoru. Zemljoradnja kao zanimanje će prestati da postoji.

                  Tokom narednih godina polemika oko genetski modifikovanih biljaka i životinja će se zaoštriti kada se velike količine genetski modifikovane hrane nađu na tržištu. Nepredvidivi rizici po ljudsko zdravlje i prirodnu sredinu će ostati predmet sporenja, a društvo će se ubrzano i duboko  polarizovati nad pitanjem  celishodnosti transgenetskog ukrštanja i patentiranja života.
 
Nastaviće se...
 
 
( autor Andrew Kimbrell - autor više članaka i knjiga o životnoj sredini, tehnologiji i društvu, direktor Centra za bezbednost hrane) 
 
 

 


Komentari

Polje za unos komentara