Gurui menadžmenta-Rosabeth Moss Kanter 8/12

Objavljeno 13/06,2008

MossKanter     Danas govorimo o osobi koja je jednom prilikom u London Times-u bila proglašena za jednu od pedeset najmoćnijih žena sveta. Ona ne upravlja ničim osim idejama, i prikovanom pažnjom njene publike dok predaje širom sveta. Ona je Rosabeth Moss Kanter sa Harvard Business School-a.

Sa nepunih šezdeset ona je već iza sebe ostavila knjige kojima je promenila shvatanja na duži period, a njenim poslednjim delom možda i najviše. "e.Volve!" je naziv te knjige, sa tačkom iza e da nam ukaže da se radi o svetu interneta, i sa uzvičnikom na kraju kako bi nam privukla pažnju . To je tipično za Rosabeth.  Ona piše strogo tematski, noseći se sa potrebama korporativnog sveta današnjice, sa energijom koja ne poznaje granice. Kada predaje, ona bukvalno poskakuje od entuzijazma, hrleći  u istraživanje  novih  organizacija ili inspirišući novu publiku.- Prestanite da se smejete, ili ću propustiti let...- čuo sam je na jednoj konferenciji. Naravno, smejali su se , a ona je bez sumnje i znala da hoće.

Ipak, nemojte čitati samo njenu  poslednju knjigu, mnogo dobrih stvari je objavila ranije. Uglavnom se bavila promenama, kako se izboriti i upravljati njima. Po obrazovanju ona je sociolog, i to se u njenom radu prepoznaje. Ona organizacije prvenstveno gleda kao zajednice i kulture. Tako da je  baveći se promenama se uvek osvrtala na implikacije na individuu, porodicu i širu zajednicu. Ta ista sociološka pozadina znači da  su njene knjige utemeljene na marljivom istraživanju i seriji dokaza. Rosabeth prvo posećuje vodeće kompanije, uči od njih, a zatim to pažljivo pretvara u razumljive poruke za sve nas. Takođe ona uspešno vodi i sopstvenu konsultantsku kuću. Savetovati, kaže ona, znači na neki način stvarati. -Praktično je, ja zapravo učim primenjujući svoje akademsko znanje  na biznis.- Ona je prava pčela radilica od gurua, prenoseći dobre  ideje  od mesta do mesta.

 Za potrebe njene poslednje knjige, ona i njeni saradnici su obavili intervijue u preko trista kompanija u Severnoj Americi, i uradili pregled tri puta više kompanija širom sveta. Zatim se fokusirala na dvadeset pet kompanija sa tri kontinenta, uključujući pomodnu internet aukcijsku kuću e-Bay, kompjuterskog džina Cisco, ali i manje poznate primerke kao Williams Sonoma, koji proizvode i prodaju kuhinjsku opremu i Drugstore.com, internet apoteku. Rezultat je serija vrednih studija slučaja, priča živih ljudi koji izlaze na kraj sa izazovima novog sveta, osvetljenih usput Rosabeth-inim zapažanjima. Imate osećaj da čitate seriju kratkih priča.

Dakle, koje su to njene glavne teme? Njeni najraniji radovi su se bavili komunama koje su nastajale šezdesetih godina i društvenim pokretima koji su ih stvorili. Međutim vrlo brzo se preorijentisala na studiju organizacije, i posebno na studiju različitog tretmana muškaraca i žena u kompanijama. Njena knjiga " Muškarci  i žene kompanije", je zaista imala veliki odjek. U dobroj meri je pomogla da se promeni način na koji se tretiraju žene u kompanijama, a posebno žene s decom.

Ta knjiga je proizvela njenu fascinaciju promenama kroz koje kompanije prolaze. Kako se trajne promene odigravaju? Kako prevazići otpor promenama? Knjige " Vladari promena" i " Kad džinovi uče da plešu" nam donose priče iz prve ruke iz najuspešnijih svetskih kompanije koje su se suočile sa postpreduzetničkom erom.

Rosabeth Kanter ima dar za frazu i vlada značajnom zbirkom zakonitosti. Ona govori o organizacijama koje su očajne u potrazi za sinergijom, i savetuje ih  da budu fokusirani, fleksibilni, brzi , prijateljski i zabavni. Naslov jednog od poglavlja glasi " Postanimo drugari"( Becoming Pals), gde se PALS odnosi na  uduživanje(pooling), stvaranje saveza(allying) i povezivanje (linking) , hoće reći da je to njena  preporuka kompanijama koje imaju rastuću potrebu da proizvedu više dobara sa manje sredstava. Ona zapravo želi da istakne da iako su kompanije nekad težile da uzmu sve za sebe i da se pretvore u nekomunikativna utvrđenja, u savremenom konkurentnom svetu su otkrile da je takav pristup neodrživ, da jednostavno ne mogu opstati bez otvaranja prema drugim kompanijama.

Novi model organizacije je više horizontalan i atletski pre nego visok i autoritaran. Efekt koji će to proizvesti na korporativne karijere će, po njoj, biti  dramatičan. Novi recept za napredovanje će biti mešavina veština i usluga koje se svuda mogu primeniti. Penjanje stepenik po stepenik putem predanog i savesnog rada, više neće garantovati uspeh, pa čak ni doživotno zaposlenje. To je do sada većini menadžera kristalno jasno, Rosabeth je o tome pisala još 1989.god. Njeni recepti za uspešne karijere još uvek važe.

Rad Rosabeth Moss Kanter obiluje porukama namenjenim menadžerima. Uzmimo primer njene liste veština koje su neophodne današnjim biznis atletičarima modernih korporacija. Da kao i većina gurua i Rosabeth je sklona listama, ali ova zvuči vrlo korisno, pa bih vas zamolio da pažljivo saslušate ovu kratku verziju istih.

Prvo, ako želite da postanete biznis atletičar  morate se odvići od naslanjanja na hijerarhiju i moć organizacije. Sada ste u dobroj meri prepušteni sami sebi. Sledeće, morate naučiti da se namećete isključivo kroz povećanje saradnje sa kolegama, a ne gazeći preko njih. Morate se rukovoditi najvišim etičkim standardima. Budite višestrani i spretni. I pronađite zadovoljenje u sopstvenim rezultatima. Uz sve ove visoke aspiracije morate očuvati i  visoku dozu skromnosti.

Težak je to zadatak, ali mislim da je potpuno u pravu. Valja dodati da je nemoguće uspeti bez osećaja da radite nešto što je vredno truda.  Kanterova kaže, da je posao onih na vrhu da postave ciljeve i vrednosni sistem korporacije,  središnji slojevi dizajniraju i upravljaju sistemima, odnosima koji povezuju ljude i od njih čine kompaktnu zajednicu,i  možemo se nadati da će nove ideje i inovacije provreti iz nižih slojeva.

Meni to pomalo zvuči bajkovito, tako da se nisam iznenadio kada se u poslednjoj knjizi (e.Volve!) vratila izazovima inovativnih organizacija i latila se digitalnog sveta biznisa, a sve utemeljeno na opservacijama o inovativnim globalnim organizacijama iz knjige "World Class" sa vrlo poučnim naslovom "Uspevati lokalno u globalnoj ekonomiji".

 "e.Volve!" objedinjuje najbolje ideje iz najboljih kompanija. Neke od njih naglašavaju koncepte njenih ranijih radova- mreža partnera, timovi pre nego formalna hijerarhija, pronalaženje posvećenih i talentovanih ljudi. Ali ovde se ističe nešto drugo. Strategija treba da podseti na amatersko pozorište, nabaciti ideju pre nego detaljan plan i videti kuda ona vodi. Pravite male eksperimente-sugeriše ona. Nemojte se kockati s kompanijom, ne traćite vreme. Delajte, brzo i jednostavno da postignete nešto opipljivo što će preobratiti  skeptike i obezbediti vam podršku.

Dakle, organizaciji su potrebni nezavisni preduzetnici i inovatori svake vrste u nezavisnom poduhvatu ili kroz već uspostavljenu organizaciju. Promena podrazumeva da se protresu uvreženi način razmišljanja, praveći nove šablone, kao kaleidoskop. Promena znači inscenirati polet i energiju i oduševiti gomilu, komunicirati sa unutrašnjom i spoljašnjom publikom, izgraditi podršku unutar i izvan organizacije. Sve ovo podseća na posao  političara pre nego menadžera, ali i veštine političara novi menadžeri moraju da usvoje. Na kraju, ovo je jedan novi svet.

U poslednjem poglavlju ove knjige, sociolog u Rosabeth Moss Kanter ne može da odoli da se ne vrati pitanjima koja digitalna revolucija postavlja pred društvo. Internet, kaže ona, može da proizvede veliki skok napred u  zajedničku svest i poveže ljude na moćne načine koji će učvrstiti  zajednicu i saradnju. Ali može ići i drugim putem, ka izolaciji jedinke i slomu zajednice. Ova knjiga je napisana i izdata pre događanja 11. septembra u Americi, tako da njeni komentari i zaključci  vremenom samo dobijaju na težini. Najbolji biznisi u digitalnom dobu, će biti oni koji učvršćuju unutrašnju zajednicu i opslužuju zajednice spolja . Zabrinuta je, takođe, da internet može pothraniti izolaciju, osujetiti klasično obrazovanje i usavršavanje i smanjiti naš osećaj odgovornosti prema drugima. Kompjuteri nisu zamena za žive osobe, nama je potrebno ono što drugi guru John Naisbitt, zove HI-TOUCH jednako kao i HI-TECH.

Rosabeth završava sa listom sedam neophodnih kvaliteta  biznis  menadžera, da bi bili uspešni u svetu digitalne trgovine.

 Menadžeri moraju imati maštu i radoznalost, i sposobnost da pronađu nove partnere u kaleidoskopu. Moraju komunicirati jednako dobro blizu i na daljinu, tako da ih razumeju i oni koji nemaju njihovo iskustvo, kao i da razumeju one koji su drugačiji od njih. Moraju biti kosmopolite, nikako ograničeni određenim pogledom na svet, sposobni da izgrade misaone mostove. Da shvate složenost,  pronalazeći veze koje daju smisao nepovezanim delovima, i ucrtaju put kroz suprotstavljene stavove više različitih strana. Oni su odgovorni za duh i telo njihovih ljudi, i dužni da se prema njima odnose pre kao bogatsvu nego kao podređenima, poštujući ono što drugi imaju da pruže i osluškujući njihove ideje. Zapravo dobri biznis menadžeri vode snagom sopstvenih ideja i snagom duha pre nego svojom formalnom pozicijom.

Kao i ja ponekad, Rosabeth se na kraju knjige pita. Da li sam ja na tragu budućnosti ili je ovo povlađivanje sopstvenoj mašti?  To još uvek ne znamo, od nas zavisi, kaže ona, da zastanemo i izaberemo između otuđene gomile i povezane zajednice. Potrebna nam je zajednička svest, da bismo rešili socijalne probleme. Moramo osećati odgovornost prema široj zajednici, pa i onoj koja dolazi za nama. Osvrćući se na naslov knjige, ona se pita kada ćemo mi nastaviti da evoluiramo kao rasa. I to baš mi kao osobe, mislim na našu humanost i vrline, a ne na tehnologiju. Izbor je na nama.

Eto, vidite da je menadžment više od vođenja biznisa, to je konačno budućnost ljudskog roda.

 Našeg sledećeg gurua  muče ista pitanja , ali on počinje tako što tehnologiju dovodi do kraja. On je Bill Gates, autor, prorok, i naravno, veoma uspešan preduzetnik i lider.

 

 


Komentari

  1. 06/13,2008 | 15:33

    moja e-mail adresa je vladicavr@gmail.com na njoj mi možeš poslati tekstove , hvala

Polje za unos komentara