Tagliatelle a la peak oil
Ranije sam nešto spomenuo fenomen food porn-a, a sada je došlo vreme za prvi food porn eksperiment na blogu promena ideja. Sigurno ste i sami primetili koliko puno food porn blogova ima u blogosferi i uglavnom prednjače po posećenosti i popularnosti. Danas, ja kuvam za vaše oči, sa posebnim razlogom i namerom, ali ćemo to ostaviti da se krčka do samog kraja. Specijalitet koji danas pripremam je originalan i jedinstven, nema ga na menijima restorana, u pitanju je trenutak inspiracije tokom spremanja današnjeg ručka koji sam nazvao (vidi naslov).
Prvo želim da vam predstavim konačne rezultate a zatim ćemo preći na pojedinosti i sastojke:
Upozorenje o sadržaju:
Autor ovog recepta je kuvar amater, pripadnik neformalne škole u kulinarstvu poznatije kao GONZO kulinarstvo, pa se preporučuje da smesta odustanete od ideje da pokušate nešto slično kada ostanete nasamo sa sastojcima u kuhinji.
OVO JE EKSPERIMENT!!!
U redu, sada kad smo otklonili bojazan od bukvalnog čitanja ovih redova, možemo da pređemo na predstavljanje neophodnih sastojaka:
Za pripremu Taljatela a la peak oil za dve osobe potrebno je:
- 200-250 gr testenina Tagliatelle ( uvoz iz Italije podrazumeva se )
- 1 čen belog luka ( proverio sam deklaraciju uvoz iz Kine !?! Hm!!)
- 1 glavica crnog luka ( opet deklaracija , uvoz iz Egipta !?! Neverica)
- 200 grama svežeg spanaća ( valjda domaćeg, bez deklaracije)
- Maslinovo ulje La Espana ( naravno uvoz iz Španije)
- Origano u kesici ( uvoz iz Turske )
- 2 kisele pavlake u čaši ( naša kravica )
- 150-200 grama sitno isekcane slanine i prušuta (naša svinjica)
- konačno najmanje 1 barel ( 160 litara ) sirove nafte*
* u kalkulaciju ulazi približna količina fosilnih goriva potrebna u pripremi zemljišta (đubriva), setvi, zaštiti i žetvi useva (mehanizacija), utrošena energija za proizvodnju hrane za prehranu životinja (tov), utrošena energija za obradu, pakovanje i transport širom sveta, na kraju tu je i naš utrošak kad sednemo u auto i odvezemo se do supermarketa da sastojke kupimo. Moderna poljoprivreda je proces pretvaranja nafte u hranu uz pomoć zemljišta i u potpunosti je zavisna od ograničenog resursa nafte. Izvori nafte se intenzivno crpe , a hrana je život.
So,tagliatelle...kaput!!!
Prijatno!
...hmmm...odustala sam od toga da ovo spremim...čik pogodi zašto!
he, he, dobar ti recepAt, šteta što nisam udata za nekog šeika pa da ga isprobam
Prijatno!
@ sanjarenja razloga je mnogo, ne bih znao koji je ;)
@ domaćica ukusan komentar
Le freak! :-)) U osnovi, imaš kapaciteta za kulinarstvo, ali kao što vidiš i to je uzaludan posao kad se napravi cost-benefit kalkulacija. :-)
Sve je to super,ali ja nekako bolje vari bezolovni.
@ retka ma imam ja kapaciteta za svašta al me specijalizacija smara, specijalizacija je za insekte ;)
@kajzer soze dobrodošao, taman i da variš bioetanol isto se hvata, čak i gore.Više se energije utroši u proizvodnju bioetanola nego što se energije iz njega dobije.