Tagliatelle a la peak oil

Objavljeno 17/04,2010

                   Ranije sam nešto spomenuo fenomen food porn-a, a sada je došlo vreme za prvi food porn eksperiment na blogu promena ideja. Sigurno ste i sami primetili koliko puno food porn blogova ima u blogosferi i uglavnom prednjače po posećenosti i popularnosti. Danas, ja kuvam za vaše oči, sa posebnim razlogom i namerom,   ali ćemo to   ostaviti da se krčka do samog kraja. Specijalitet koji danas pripremam je originalan i jedinstven, nema ga na menijima restorana, u pitanju je trenutak inspiracije tokom spremanja današnjeg ručka  koji sam nazvao (vidi naslov).

Prvo želim da vam predstavim konačne rezultate  a zatim ćemo preći  na pojedinosti i sastojke:

Taljatele a la peak oil Taljatele a la peak oil

 Upozorenje o sadržaju: 

Autor ovog recepta je kuvar amater, pripadnik neformalne škole u kulinarstvu poznatije kao GONZO kulinarstvo, pa se preporučuje da smesta odustanete od ideje da pokušate nešto slično kada ostanete nasamo sa sastojcima u kuhinji. 

OVO JE EKSPERIMENT!!!

U redu, sada kad  smo otklonili bojazan od bukvalnog čitanja  ovih redova, možemo da pređemo na predstavljanje neophodnih sastojaka: 

    Za pripremu Taljatela a la peak oil za dve osobe potrebno je: 

  1.  200-250 gr  testenina Tagliatelle ( uvoz iz Italije podrazumeva se )
  2. 1 čen belog  luka ( proverio sam deklaraciju uvoz iz Kine !?! Hm!!)
  3. 1 glavica crnog luka ( opet deklaracija , uvoz iz Egipta !?! Neverica)
  4. 200 grama svežeg spanaća ( valjda domaćeg, bez deklaracije)
  5. Maslinovo ulje La Espana ( naravno uvoz iz Španije)
  6. Origano u kesici ( uvoz iz Turske )
  7. 2 kisele pavlake u čaši ( naša kravica )
  8. 150-200 grama sitno isekcane slanine i prušuta (naša svinjica)
  9. konačno najmanje 1 barel ( 160 litara )  sirove nafte*

* u kalkulaciju ulazi približna količina fosilnih goriva potrebna  u pripremi zemljišta (đubriva), setvi, zaštiti i žetvi useva (mehanizacija), utrošena energija za proizvodnju hrane za prehranu životinja (tov),  utrošena energija za obradu, pakovanje i transport širom sveta, na kraju tu je i naš utrošak kad sednemo u auto i odvezemo se do supermarketa da sastojke kupimo.   Moderna poljoprivreda je proces pretvaranja nafte u hranu uz pomoć zemljišta i u potpunosti je zavisna od ograničenog resursa nafte. Izvori nafte se intenzivno crpe , a hrana je život. 

So,tagliatelle...kaput!!!

Prijatno!

 


Komentari

  1. 04/17,2010 | 21:43

    ...hmmm...odustala sam od toga da ovo spremim...čik pogodi zašto!

  2. 04/17,2010 | 22:20

    he, he, dobar ti recepAt, šteta što nisam udata za nekog šeika pa da ga isprobam
    Prijatno!

  3. 04/17,2010 | 23:32

    @ sanjarenja razloga je mnogo, ne bih znao koji je ;)

    @ domaćica ukusan komentar

  4. 04/18,2010 | 00:49

    Le freak! :-)) U osnovi, imaš kapaciteta za kulinarstvo, ali kao što vidiš i to je uzaludan posao kad se napravi cost-benefit kalkulacija. :-)

  5. 04/18,2010 | 01:08

    Sve je to super,ali ja nekako bolje vari bezolovni.

  6. 04/18,2010 | 12:37

    @ retka ma imam ja kapaciteta za svašta al me specijalizacija smara, specijalizacija je za insekte ;)

    @kajzer soze dobrodošao, taman i da variš bioetanol isto se hvata, čak i gore.Više se energije utroši u proizvodnju bioetanola nego što se energije iz njega dobije.

Polje za unos komentara