Unutrašnja revolucija- Šta je ljubav?

Objavljeno 18/08,2009

Šta je ljubav? Mnogo se o njoj govori- ljubav prema bogu, čovečanstvu, ljubav prema domovini, porodici, a ipak uz svaku od tih ljubavi ide i mržnja. Volite svog boga, a mrzite tuđeg. Volite svoju naciju, svoju porodicu, ali ste protiv neke druge porodice, protiv druge nacije. I sve više i više, u čitavom svetu,  ljubav se povezuje sa seksom.
Mi ne osuđujemo, mi ne sudimo, ne vrednujemo, mi prosto posmatramo što se istinski događa, a ako znate kako da posmatrate, to vam daje ogromnu energiju.

Šta je ljubav i šta je saosećanje? Reč saosećanje znači osećanje za svakoga, briga za sve, uključujući i životinje koje ubijate da biste ih pojeli. Pogledamo prvo ono što istinski jeste, ne ono što treba biti u svakodnevnici.
 
UNICORNPEGASUS

               Da li znamo šta znači voleti ili samo znamo za užitak i želju, koje nazivamo ljubavlju? Naravno da uz užitak, uz želju ide nežnost, briga, osećajnost i tako dalje.
Pa, je li ljubav užitak, želja? Očigledno je da za većinu nas jeste. Čovek ovisi o svojoj ženi, voli svoju ženu, a ipak, pogleda li ona nekog drugog, on se razbesni, postane frustriran, jadan i... konačno tu je brakorazvodna parnica.

To je ono što nazivate ljubavlju... a ako vam žena umre, nađete drugu. Toliko je velika ta ovisnost. Čovek se nikada ne pita zašto ovisi o drugome ( govorim o psihološkoj ovisnosti).
Zagledate li se u to, videćete koliko ste usamljeni, u dubini, koliko frustrirani i nesrećni. Vi ne znate šta da uradite sa tom usamljenošću, tim osamljivanjem, koje je oblik samoubistva. I tako, ne znajući šta vam je činiti, vi ovisite. Ta ovisnost vam pruža veliku udobnost i druženje, ali kada se to druženje malo poremeti, postajete ljubomorni, besni.
Da li biste poslali svoju decu u rat, kad biste ih voleli?
Da li biste im dali obrazovanje, kakvo sada imaju, obrazujući ih samo tehnološki, da biste im pomogli da dobiju posao, polože nekoliko ispita, zanemarujući ostatak celine ovog čudesnog života?
Brižno se brinete o njima do njihove pete godine, a posle toga ih bacite vukovima.
To je ono što nazivate ljubavlju. Ima li ljubavi ako postoji nasilje, mržnja, antagonizam? I, šta ćete učiniti? Unutar tog nasilja i mržnje nalazi se vaša vrlina i moralnost. Tek kada ih se oslobodite, postaćete otporni. To znači uviđanje svih implikacija onoga što ljubav jeste. Tada stojite sami i sposobni ste za ljubav. Slušajte ovo, jer to je istina. Ako ne "živite" tu istinu, ona postaje otrov.
 
Nastaviće se... (odlomci Unutrašnja revolucija -Jiddu Krishnamurti početak


Komentari

Polje za unos komentara