Upoznajte Situ & Ninu

Objavljeno 01/12,2009

Ko je propustio priliku  da ove godine u okviru Animatrix selekcije CinemaCity festivala u Novom Sadu pogleda animirani film Sita Sings the Blues (2008) nezavisne film-mejkerke Nine Paley,ima puno razloga da to učini sada,  jer ovaj film je poseban.

Poseban je jer nije "zaštićen" autorskim pravima, već je pod Creative Commons Share Alike licencom, moguće ga je legalno daunloudovati, narezati DVD, deliti, distribuirati, koristiti delove filma čak i u komercijalne svrhe, zapravo moguće je sve osim "zaštiti" ga autorskim pravima. Hrabra Nina Paly je odlučila da svoj film podeli sa svima, verujući da umetnik sam pronalazi komunikaciju sa publikom i da mu nije potrebno posredovanje industrije zabave i njihovih pravnih službi. Logično pitanje , od čega će umetnik živeti ako svoju umetnost deli sa drugima je dobilo odgovor nedavno na prezentaciji koju je Nina Paley održala tokom oktobra o rezultatima ovog poduhvata. Nina je pokazala da se zapravo isplati deliti, jer prihod koji je ostvarila poklanjajući svima ovaj film  je 55.000 dolara, i kako priznaje sasvim pristojno živi od toga. Procena producentskih kuća i distributera je da bi klasičnim kanalima distribucije mogla zaraditi najviše između 10 i 20 hiljada dolara.

U digitalnom dobu, pojam intelektualne svojine, copyright-a i autorskog prava dobija jednu potpuno novu dimenziju koja  preti da radikalno transformiše tržište koje na tim načelima funkcioniše i to se zapravo već dešava.

Oh da, o filmu, film je očaravajuća priča po motivima indijskog mita Ramayana ali i svojevrsni omaž blues pevačici Anette Hanshow
iz 1920-tih. Budući da je u Vašoj  produkciji, Vi ga finansirate i distribuirate, i njegova ste publika, konačna ocena je na  Vama. Uživajte u trejleru ili pogledajte ceo film!
 
 
 
 
 


 


Komentari

  1. 12/01,2009 | 14:39

    Stvarno treba imati hrabrosti pa dati svima svoj rad besplatno i nadati se zaradi... Ne znam da li bih se ja usudio na takav rizik...

  2. 12/01,2009 | 18:36

    hm :)

Polje za unos komentara