Tinariwen- nomadski blues

Objavljeno 07/03,2010

                   Tokom ranih 60-tih nakon odbacivanja jarma francuske kolonije Mali je postao nezavisna država. U udaljenim severnim pustinjskim područjima nomadski narod Tuarezi (Kel Tamashek-narod koji govori Tamašek jezik) se teško prilagođavao novim vladarima, njihovim zakonima i porezima. 1963. je izbio ustanak Tuarega na ispostavi oko legionarske tvrđave Kidal. Ustanak je brutalno ugušen od strane vojske Malia 1963.godine. Stravični događaji su postali važan deo kolektivnog sećanja, a jedan od njih je posebno važan za ovu priču. Naime, tada je izvesni zidar i stočar Alhabib Ag Sidi uhapšen na očigled svoje porodice i sela, odveden i pogubljen zbog pomoći pobunjenicima. Vojska je zatim rasturila njegovo stado kamila i koza. Ovo je jedno od najranijih sećanja Ibrahima,tada četvorogodišnjeg  sina Alhabibovog, koji se sa jednom preostalom kravom uputio u izbeglištvo u Alžir.

Ibrahim Ag Alhabib je odrastao u izbegličkim kampovima na obodu pustinje, pokazivao je malo sklonosti prema školi i veliku ljubav prema pustinji i divljini. Jednom prilikom je gledao američki film o kauboju koji svira gitaru. Od limenke,batine i sajle kočnice za bicikl(!?!) Ibrahim je napravio svoju prvu gitaru. U početku je svirao etničke melodije a kasnije i arapske popularne pesme. Vremenom je postajao sve bolji jer je puno vremena provodio sa gitarom i u osami. Sa devet godina Ibrahim je pobegao od kuće na kamionu, u potrazi za boljim životom i usput radio kao zidar,stolar, krojač, baštovan...Bio je to život od danas do sutra i samo je druženje i svirka  sa izbeglicama činilo život podnošljivim.

                   Tuarezi uživaju ugled u arapskom svetu kao hrabri i spretni borci pa im  je Gadafi  tokom osamdesetih  ponudio trening i vojnu obuku u libijskoj armiji što ovi sa oduševljenjem prihvataju. U okviru kampova nastaje i narodni  pokret za oslobođenje Tuarega. Tinariwen se u tom periodu stavljaju u službu  propagande oslobodilačkog pokreta. Snimaju i šire svoju muziku među rasejanim nomadskim narodom. Kasete lošeg kvaliteta zvuka ali sa jasnom porukom se šire poput šumskog požara i postaju vezivno tkivo društvenog pokreta. Pobuna traje svega šest meseci i okončava se sporazumom sa vlastima Malija. 
                                                            
                  Tinariwen nakon toga zauvek odlažu svoje kalašnjikove i ponovo se vraćaju gitarama i udaraljkama u kojima pronalaze mnogo moćnije oružje za odbranu kulturnog identiteta  ponosnog  nomadskog  naroda. 2000 počinje njihova internacionalna karijera, tokom koje su nastupili  na 700 koncerata na svim kontinentima. Osvojili su i brojne muzičke nagrade  i nastupili na svim značajnijim festivalima u Evropi .  Svojom upadljivom etničkom spoljašnjošću sa turbanima i  dugim haljinama  su prepoznati kao deo world music scene ali  su brzo pronašli svoju prave fanove van ove scene. 
                           
                   Dragan Ambrozić ih u odličnoj  recenzciji na Popboks-u predstavlja kao najvažniji afrički sastav trenutka i jedan od najboljih  rock sastava današnjice. To je hrabra izjava, ali već nakon prvih taktova jasno je da iza ove  izjave stoje "čvrsti" argumenti.
 


Komentari

 1. 03/07,2010 | 09:32

  Dok nisam pročitala tvoj post nisam ni čula za Tinariwen. Sviđa mi se muzika koju prave.
  Našla sam na rapidshare-u ceo album Aman Iman, skinula ga i evo sada ga slušam.
  Lokacija je:
  http://rs79.rapidshare.com/files/80381052/Tinariwen_-_Aman_Iman__Water_is_Life_.rar

 2. 03/07,2010 | 12:39

  Ni ja ih nisam tako davno otkrio, al' od tada redovno skidam prašinu s gitare i maštam da se odmetnem u 'ajduke ;) poz

 3. 03/07,2010 | 13:03

  Ako ti budu potrebni jataci, javi se. ;-)

Polje za unos komentara