Subin Solsticij

Objavljeno 23/06,2009

Nebeska tela su još jednom zaplesala u ritmu bossa nove. Sunčevom obratnicom (22.06)  severna hemisfera je ušla u duge letnje dane. Dane kada Sunce "miruje" na nebu (lat.sol-sunce, sistere-stati) . Ova mena je uvek plenila pažnju čoveka, praktičan  razlog je to što je  od preciznog merenja  smena godišnjih doba zavisila žetva. Za dugodnevnicu je vezano niz drevnih svetkovina i rituala, kao Veliki ritual "svetog sjedinjavanja zrelog Sunca i majke Zemlje".

Nisam sklon da verujem u direktan uticaj nebeskih tela na naše sićušne živote, ali sam primetio da se moji muzički afiniteti smenjuju po nekom ustaljenom letnje-zimskom ciklusu.  Određene autore po nepisanom pravilu vrtim zimi, a druge leti. Jedan od kraljeva letnje plejliste je i rođen tokom jednog letnjeg  solsticijuma ( 23.06.1961.god)  u Novom Sadu.  Mitar Subotić Suba ( Rex Ilusivii) je nesumnjivo najveći  kompozitor elektronske muzike koji je živeo na ovim prostorima.  Sa namerom ili ne, još uvek u relativnoj  anonimnosti, iza svog pseudonima, i iza svoje muzike.

Ove godine se navršava deset godina od njegove pogibije u Sao Paulo-u u pokušaju da iz požara spase svoje neobjavljene snimke, ali i deset godina od objavljivanja njegovog kultnog albuma São Paulo Confessions koji je pomerio standarde elektronske muzike u Brazilu i stvorio novu elektronsku scenu.

 Ova čudesna muzika je , provereno, odličan način da se zakorači u novo leto. Nadajmo se da KRALJ , baš kao i Sunce ovih dana, "miruje na nebu".

 

 

 

Zvanična web prezentacija: http://suba.isallineed.net/


Komentari

Polje za unos komentara