Operacija cveće i drumski fantomi

Objavljeno 14/12,2009

               Ovih dana se puno diskutuje o famoznom zakonu, o nivou bezbednosti u saobraćaju,novim propisma itd. Stičem utisak da su i ovde glavni izvor problema zapravo rešenja. S tim u vezi setio sam se interesantne vesti iz Japana. Evo te kratke vesti u celini:

Ko tebe pajserom, ti njega cvećem

Stanovnici grada u Japanu sade cveće kako bi se odbranili od provalnika.

Stanari Suginamija, distrikta u Tokiju, posadili su raskošno cveće u baštama i na javnim zelenim površinama, u pokušaju da smanje broj provala u kraju.

"Započeli smo 'Operaciju cveće'. Ideja je da posadimo što više ukrasnih biljaka, jer će naterati ljude da više vremena provode u svom dvorištu brinući se o njima, i tako će možda videti sumnjivce koji se motaju po kraju", rekao je gradski zvaničnik Kijotaka Ojagi.

"Najbolji način za sprečavanje zločina je straža", dodao je on.

Suginami je za godinu dana zabeležio čak 1.710 pljački i provala.
 
Kada je udruženje za nadgledanje ulica primetilo da se manje pljačka u naseljima koja imaju mnogo cveća, gradske vlasti naložile su da Suginami "procveta".

Tokom 2008. godine, u šarenom Suginamiju zabeleženo je samo 390 pljački.


Izvor Mondo
                 Na prvo čitanje vest je možda nekom zabavna i ideja luckasta i istočnjački egzotična. Za mene je to jedna veoma dobra  vest, ako je malo drugačije čitamo. Stanovnici Tokija su svojim primerom pokazali da je zajednica sposobna da reši/ublaži veoma ozbiljne društvene probleme, poput pljačke i razbojništva, bez posredstva sile, zakona i represije.  Za razliku od sile zakona koji kreira nove socijalne probleme, otpadnike, prestupnike, prekršioce  i zatvorenike kao nuspojave prisilnog uspostavljanja reda, ono što zaista rešava problem je holistički pristup i socijalna invencija. Tokijskim fantomima je uređena sredina puna cveća zapravo jedno strano, gotovo neprijateljsko okruženje u kome ne osećaju prednosti domaćeg terena.
                Tako i sa drumskim fantomima, stvari se neće promeniti na bolje, ako ulice i putevi ostanu pogodno okruženje, poligon za demonstraciju društvenog statusa , prestiža, superiornosti ,  egoizma i (za)ostalih vidova plemenskog ponašanja.
 
   PS Ilustracija koja sledi nije banalna aplikacija japanskog rešenja na domaće probleme,  ovo  "rešenje" iz zelene Škotske ipak povezuje  dve priče na pomalo bizaran  način. Nemam rubriku slika dana, ali da je imam ovo bi sigurno bila jedna od tih.

Car dump
 


 
              


Komentari

Polje za unos komentara