Unutrašnja revolucija Jiddu Krishnamurti

Jiddu KrishamurtiJiddu Krishnamurti (1895-1986) je savremeni indijski mislilac čija je misao izvršila veliki uticaj na duhovne tokove u Evropi i Americi polovinom XX veka.  Indijsku misao je vratio njenim istinskim korenima i vratio joj stari sjaj pomućen pomodnim sektaškim učenjima i najezdom gurua. Krishnamurti mislilac slobode, u svojim knjigama i predavanjima adresira uzroke  konflikta i patnje u čoveku i ljudskom društvu i mogućnosti unutrašnje revolucije kao i njenoj neophodnosti da čovek zaista i živi po meri čoveka.

             U ovoj mini seriji čitamo odlomak iz Beyond Violence Jiddu Krishnamurti. Njegovi duboki uvidi odjekuju još snažnije pred savremenim izazovima čovečanstva. 

          Unutrašnja revolucija

            Promena u društvu je od sekundarnog značaja, ona će se desiti prirodno, neizbežno jednom kada ti kao ljudsko biće izvedeš tu promenu u sebi.

        Razmatrali smo izuzetnu složenost svakodnevnog života, borbu, sukobe, bedu i konfuziju u kojoj se čovek nalazi. Dok pojedinac ne shvati prirodu, strukturu te složenosti, dok ne prepozna zamku u koju je uhvaćen, nema slobode. Nema slobode istraživanja kao ni osećaja radosti koje nosi odricanje sebe. Takva sloboda nije moguća ukoliko postoji strah, bilo na površini ili u dubinama čovekovog uma. Ukazali smo na odnos između straha, užitka i želje. Da bi razumeo strah, čovek mora razumeti prirodu užitka. Ovoga jutra razgovaraćemo  o središtu iz koga nastaje naš život, i iz koga kreću naše akcije, kao i o tome da li je moguće to središte promeniti. Jer promena, preobražaj, unutrašnja revolucija je očigledno nužna. Da bi se izvela ta promena, čovek mora vrlo pažljivo ispitati šta naš život "jeste", ne bežati od njega, ne upuštati se u teorijska verovanja i tvrdnje, već vrlo pažljivo proniknuti šta naš život istinski jeste i videti da li je moguće potpuno ga preobraziti. Menjajući sopstveni život, mogli biste uticati na narav i kulturu društva. Mora biti promene u društvu, jer postoji tako mnogo zala i društvenih nepravdi, postoji zastrašujuća izopačenost obožavanja i tako dalje.. Ali, promena u društvu je sekundarnog značaja, ona će se desiti prirodno, neizbežno, jednom kada ti kao ljudsko biće bivajući u odnosu sa drugim, izvedeš tu promenu u sebi..


«Prethodni   1 2