Na obali mislećeg okeana...Stanislav Lem

 

Lično putovanje na Solaris Stanislava Lem-a

 Ponekad je dovoljno promentiti ugao posmatranja da se dobije potpuno drugačija slika. Autor Solarisa, Stanislav Lem je tako žanr naučne fantastike iskoristio da svoje junake pošalje duboko u kosmos na misteriozni Solaris kako bi im pružio novu perspektivu i ponudio neke odgovore na pitanja i probleme duboko ukorenjene na zemlji. Ovom prilikom bih namerno  zanemario činjenicu da ovaj roman ima i dve filmske  ekranizacije, pa čak i onu čuvenu A. Tarkovskog.

 Ljubiteljima SF-a je već i ovo dovoljno za  preporuku , a onima koji to nisu , kao što nisam ni sam, moram dodati još ponešto u nadi da ih sam žanr neće odvratiti od čitanja. Zapravo, imam utisak da ova knjiga nepravedno trpi žig žanrovskog određenja, i da još uvek nije priznat niti prepoznat njen krajnji literarni domet.  Iako objavljen davne 1961.god Solaris nema ni traga anahronosti u sebi, naprotiv. To već nešto  govori o univerzalnosti dela.

 Ono što ćete otkriti kada već jednom  odlučite da kročite na stanicu Solaris je svet čuda, ali ne onakvih kakva bi ste očekivali u zaboravljenim uglovima svemira.  Detektivska misterija koja sledi u maniru detektivskog romana Agate Kristi  ( opet žanr koji ne konzumiram!)  vas će vas na prvim stranicama romana pretvoriti u ostrašćenog  solaristu i osvetliti vam tajnu ograničenosti  ljudskog saznanja na jedan potpuno novi način. U tim sterilnim uslovima kosmosa gde je sve u okruženju neljudsko, živo, neživo, i ljudskom umu potpuno nepoznato ,  stvara se nova granica ljudskog i neljudskog,  nova definicija ljudske prirode koja napušta planetarne okvire i širi se preko univerzuma. Ali,  rađaju se i nova pitanja.

 Da li je čovek dovoljno spoznao sebe da bi se upustio u istraživanje nepoznatog ?

 Da li je naša svemirska odiseja, trijumf čovečanstva ili tek uspešan pokušaj bekstva sa zemlje?

 Dirljiva romansa koja se odvija kada je najmanje očekujemo (kao i u životu, jel da?) u beskrajnoj pustoši svemira na svemirskoj stanici koja se otela kontroli,  nam pokazuje grandiozne razmere savremene  usamljenosti i otuđenja.

Kad već jednom pročitate ovu knjigu, napustite stanicu Solaris i obale mislećeg okeana, i uputite se nazad  ka plavom domu, otkrićete da jedino to nije moguće. Purpurni okean će vas iznova   vući nazad na svoje obale, no  poslednje što treba osećati u toj situaciji je strah.

                                       See you OUT THERE!

             R You Ready to Launch ?  SOLARIS download u pdf formatu.

 
Nebula Horsehead


«Prethodni   1 2